Groei uit de ontwikkelde economieën en lage olieprijs, zegen of vloek voor de BRICs?

Related Content Related Video White Papers Related Articles

Volgens Keith Wade, hoofdeconoom bij Schroders heeft de olieprijs een gemengd effect op de BRICs.

Een versnelling van de economische groei in de ontwikkelde markten wordt weer deels teniet gedaan door een vertraging in de opkomende markten. Schroders wijzigt in de nieuwe Economic & Strategy Viewpoint per saldo niets aan de groeiverwachting van 2,8% voor de wereldeconomie in 2015, hoewel er in de onderliggende cijfers een forse en opmerkelijke verschuiving plaats heeft waarbij de opkomende markten een veer moeten laten.
Er zijn vier factoren die de  ontwikkelde markten meer in de kaart spelen dan de opkomende.

  1. de daling van de olieprijs begunstigt de ontwikkelde markten. De opkomende markten zijn veelal meer netto olie-importeurs en de opkomende markten olie-producenten.
  2. er is minder overloop van de vraag uit ontwikkelde markten richting opkomende landen.
  3. de recente valutabewegingen pakken gunstiger uit voor de ontwikkelde markten. De dollar profiteert van de schalie-olieproductie en het Amerikaanse technologisch leiderschap. De euro en yen noteren juist laag en stimuleren de exporten van deze economieën. Een sterke dollar drukt juist op de opkomende markten.
  4. een aantal gebeurtenissen binnen de opkomende markten hebben een remmend effect, zoals de sancties tegen Rusland en het schandaal rond Petrobras in Brazilië.
ABOUT THE AUTHOR
Mona Dohle
Mona Dohle speaks German and Dutch, she is DACH & Benelux Correspondent for InvestmentEurope. Prior to that, she worked as a journalist in Egypt and Palestine. She started her career as a journalist working for a local German newspaper. Mona graduated with an MSc in Development Studies from SOAS and has completed the CISI Certificate in International Wealth and Investment Management.

Read more from Mona Dohle

preloader
Close Window
View the MagazineI also agree to receive editorial emails from InvestmentEurope
I also agree to receive event communications for InvestmentEurope
I also agree to receive other communications emails from InvestmentEurope
I agree to the terms of service *


You need to fill all required fields!